Des del Col·legi Oficial de Treball Social de València (COTSV) pensem que és fonamental mantenir un diàleg fluid i constant amb els poders públics, de manera que puguem traslladar necessitats detectades en el nostre contacte amb la ciutadania, buscar solucions conjuntament i defensar el nostre espai professional. Mantenim aquesta dinàmica mitjançant reunions periòdiques al llarg de l’any, comunicant tot allò que ens reporteu les persones col·legiades, però de cara a la cita amb les urnes del pròxim 28 de maig vam considerar que calia obrir la conversa.
Per això, el passat 10 de maig vam organitzar un acte específic en aquest sentit: convidàrem a representants de cada partit per a avaluar les polítiques socials de l’última legislatura i explicar les seues propostes concretes per a la següent. En concret, hi van participar Xelo Angulo Luna, diputada de les Corts Valencianes pel PSPV; Francesc Roig Oliver, candidat a les Corts Valencianes per Compromís; Fermin Artagoitia Calabuig, candidat a les Corts Valencianes per Ciudadanos; Magdalena Maria González La Red, candidata a les Corts Valencianes pel PP; i Mario Jordà Vidal, candidat a les Corts Valencianes per Unides Podem.
Conscients de l’interés que va despertar aquesta trobada i que moltes persones, per motius diversos, no vau poder acompanyar-nos, a continuació us resumim les principals idees compartides per cadascuna de les veus convidades:
Xelo Angulo Luna de PSPV:
- “El model social ha viscut un canvi de paradigma des de 2015 molt important, el qual ens ha permés sobreviure en aquests últims anys marcats per la pandèmia. És complex completar la transició en dues legislatures i, per això, esperem que el partit que guanye tinga la sensatesa de continuar aquest camí i no retrocedir en drets socials”
- “Cal treballar en una estratègia per a l’envelliment actiu, millorar el SAD i atendre la diversitat de la dependència, perquè les persones grans no volen un model residencial”
- “S’ha ampliat el criteri de dependència, de manera que la llista d’espera no acabarà mai. Per això, volem reforçar el sistema i reduir la burocràcia, perquè hi haja una resposta més ágil”
- “Fer un mapa sobre les funcions de les professions del Serveis Socials i completar el pla d’estabilització per a les persones que fa tres anys que tenen el contracte programa, consolidant així les plantilles”
Francesc Roig Oliver de Compromís:
- “Els pressupostos en qüestions socials s’han triplicat en els últims anys perquè hi ha una voluntat que la gent no tan sols puga viure, sinó que puga viure bé. Amb dades concretes podem dir que en 2019 hi havia una inversió de 100 euros per habitant en Serveis Socials i, ara, més de 400 euros. La situació no és idíl·lica, en volem més, però hi ha hagut una aposta clara”
- “Proposem mesures com baixar les ràtios i, per tant, contractar a personal; reforçar el Servei d’Urgència Social; reconéixer el Treball Social com a professió sanitària; incidir en la fórmula dels serveis mancomunats que ara mateix funciona; replantejar on estan les residències o els centres de dia, perquè no es concentren a les grans urbs; i incloure treballadors/es socials en qualsevol qüestió relacionada amb l’habitatge, no tan sols en desnonaments com fins ara”
Magdalena Maria González La Red del PP:
- “El sistema no ha de ser assistencial, sinó de desenvolupament, garantint que l’economia siga potent. No compartim la implementació de les polítiques fins ara. Per exemple: l’ingrés mínim vital arriba a poques persones, no hi ha diners per a pal·liar la pobresa energètica, el bo de lloguer tampoc arriba on toca… Sí que compartim un model d’ajuda al lloguer jove i d’ajudes a les famílies per a conciliar; però tenim una manera de treballar diferent: fent que la fiscalitat siga més reduïda per a les famílies”
- “Principalment, la nostra proposta es diferencia per tres mesures concretes: disminuir la burocratització del Treball Social perquè puguen dedicar-se més al seu treball d’intervenció; crear un equip d’atenció sociosanitària permanent amb expedients digitals, de fàcil consulta, per a abastar més i millor les qüestions sociosanitàries; i blindar el 70% de la contractació pública, destinant un 7% als Serveis Socials”
Fermin Artagoitia Calabuig de Ciudadanos:
- “En la política actual falta asseure’s a negociar amb tots els estaments de la societat, perquè aquesta és l’única manera de saber els problemes i buscar solucions conjuntes”
- “Cal que tota persona amb una necessitat social tinga una resposta ràpida, per la qual cosa cal acabar amb tanta burocràcia. Per a això, necessitem fer estudis exhaustius sobre la problemàtica, el finançament i els resultats”
- “Cal oferir formació continuada perquè es puguen atendre-les noves situacions socials, com una població més envellida”
- “Hem de prestar més atenció a la qüestió rural: la seua despoblació i la falta de serveis”
Mario Jordà Vidal d’Unides Podem:
- “És primordial la centralitat de la cura de les persones, que estiguen acompanyades per més professionals i que aquests tinguen una millor formació”
- “Necessitem una fiscalitat progressiva i més justa. Els Serveis Socials no han de ser objecte de negoci”
- “És immoral i ineficient fer recaure tota la burocràcia en el Treball Social. Per això, hem de canviar el sistema perquè els expedients es facen d’ofici per Conselleria i apostar per la comarcalització, com s’ha fet en habitatge”
- “Proposem millorar el decret de tipologies, ampliant les ràtios, entre altres qüestions”
- “Volem rehabilitar els habitatges de la SAREB i donar resposta a l’actual crisi inmobiliària”
Tot plegat, el diàleg va permetre detectar importants qüestions en comú, com el reconeixement del Treball Social en àmbits més enllà dels Serveis Socials, la necessitat de baixar les ràtios i de reduir la burocràcia de l’Administració Pública, sobretot quan es tracta de gestionar algun tema de caràcter social. Després del torn de preguntes del públic, Ferran Senent, president del COTSV, va clausurar la trobada afirmant que: “Ens alegra trobar punts compartits com són la justícia social, els drets humans i la igualtat de gènere. Aprofitem l’ocasió per a animar a la participació en l’acció política i sindical. Si tots els partits tingueren treballadors i treballadores socials, entendrien millor de què parlem”.