Després de la IV Jornada Autonòmica de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, Cullera acull del 27 al 29 de novembre les Jornades de Coordinació d’Atenció Primària davant la llei de Serveis Socials inclusius. Més de 300 professionals es reuneixen aquests dies per a debatre aspectes clau sobre la nova llei autonòmica de Serveis Socials. Es tracta d’una cita amb un objectiu formatiu.
Organitzades per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, aquestes Jornades de Coordinació d’Atenció Primària davant la llei de Serveis Socials inclusius són un espai d’aprenentatge per a coordinadores i coordinadors de Serveis Socials dels municipis i mancomunitats de la Comunitat Valenciana. Helena Ferrando, secretària autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials, ha posat en relleu la figura del personal de Coordinació. En paraules seues, ha d’haver una “revolució d’allò municipal”, la qual han de liderar les coordinadores i els coordinadors.
En aquest sentit, aquesta és una oportunitat per a establir les línies mestres que s’han de seguir en els departaments de Serveis Socials dels diferents ajuntaments. El Col·legi Oficial de Treball Social de València, que ha tingut un paper fonamental en la creació de la llei autonòmica, participa activament en aquests tipus de trobades per a consolidar la formació que ofereix a les seues col·legiades i els seus col·legiats.
“Amb aquesta llei hem consagrat els Serveis Socials com a essencials i d’accés universal”, ha assegurat Mónica Oltra, vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, en l’acte d’inauguració, celebrat aquest dimecres de matí. El departament que dirigeix Oltra vol ser més ambiciós. Per exemple, Alberto Ibáñez, secretari autonòmic d’Igualtat i Diversitat, ha anunciat que estan treballant en la redacció de tres noves lleis en aquest àmbit.
No obstant això, l’assumpte va més enllà del territori valencià. També en l’acte inaugural, Ana Isabel Lima, secretària d’Estat de Serveis Socials, ha assegurat que el Govern central té el repte de redactar una llei marc de Serveis Socials. Lima, que mira cap a la Comunitat Valenciana per a la creació d’aquesta llei marc, ho té clar: “És necessari consolidar i visibilitzar el quart pilar de l’Estat de Benestar, els Serveis Socials”.