“Companys i companyes que s’afonaven, ajudes que no arribaven, materials que no hi havia…”. Aquestes són algunes de les situacions que ha enumerat Mercé Martínez i Llopis, directora general d’Atenció Primària i Autonomia Personal, en la ponència ‘L’organització i el funcionament dels Serveis Socials d’Atenció Primària’ de la Trobada Autonòmica de Serveis Socials 2020, celebrada aquest dimarts a través de Youtube. Es tracta de relats “molts durs” recollits pel departament que ella mateix encapçala a la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per a assegurar que les persones usuàries dels Serveis Socials municipals reben una atenció integral. A més, Martínez i Llopis ha explicat què és el Manual Orgànic i Funcional (MOF) en què s’estableixen les funcions de cadascun dels professionals que conformen els equips multidisciplinars dels Serveis Socials d’Atenció Primària.
Els col·legis oficials de Treball Social de València, Alacant i Castelló, com cada any, han organitzat una jornada sobre els Serveis Socials de la Comunitat Valenciana en què es comparteixen experiències que sorgeixen en la pràctica professional de les treballadores i els treballadors socials. La situació de crisi sanitària, social i econòmica provocada per la COVID-19 ha condicionat la trobada, tant pel contingut com per la forma, ja que ha sigut en format virtual.
En aquesta ocasió, Miguel Colorado, coordinador de Serveis Socials en l’Ajuntament d’Ontinyent, ha exposat com s’ha organitzat el seu departament a la capital de la Vall d’Albaida des què va començar la pandèmia de la COVID-19. El treballador social ha reivindicat una llei estatal que “puga donar força a les lleis autonòmiques” i d’aquesta manera “enfortir el sistema” per a ser equiparable a Sanitat, Educació i Seguretat Social.
En la mateixa línia, Victoria Belis, coordinadora de Serveis Socials de l’Ajuntament de Sagunt, ha demanat que desapareguen els contracte-programa, els quals ha qualificat com a “espasa de Dàmocles” per a la “continuïtat real dels Serveis Socials”. La treballadora social, que porta una trajectòria professional de dècades, ha relatat com s’ha viscut la pandèmia al departament que dirigeix a la capital del Camp de Morvedre.
Per la seua banda, Luis Alberto Barriga, director general del IMSERSO, ha explicat quines mesures es pretén aplicar en el pla de xoc de Dependència per a acabar amb la “xacra de les llistes d’espera”, entre d’altres qüestions. També ha posat en relleu el servei de l’assistència personal.
El fil conductor de la trobada ha estat de la mà d’Elena Puig, presidenta del Col·legi Oficial de Treball Social de València, qui ha exercit com a moderador. Pel que fa a l’acte d’inauguració, aquest ha estat a càrrec de Jaume Agost, president del Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló. Rubén Masià, vicepresident segon del Consejo General del Trabajo Social, ha presentat la taula d’experiències. Finalment, Loles Soler, presidenta del Col·legi Oficial de Treball Social d’Alacant, i Irene Gavidia, secretària autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials, han clausurat la jornada amb unes paraules encoratjadores per a les i els professionals.
Pots tornar a veure la Trobada Autonòmica de Serveis Socials 2020 ací davall.