La comissió Deontològica del Consejo General del Trabajo Social (CGTS) ha realitzat un dictamen al voltant de la intervenció professional del Treball Social via telefònica. Les conclusions que s’extrauen són molt significatives: “Un diagnòstic social, tant per la seua complexitat com per la seua amplitud, no pot basar-se en una única tècnica d’obtenció de dades”. Aquesta tècnica a la qual es fa referència no és altra que l’entrevista telefònica.
“Amb una entrevista telefònica no és possible realitzar un diagnòstic social perquè no es pot arribar a aprofundir en totes les dimensions i les relacions causa-efecte que s’estableixen”. Aquesta afirmació se sosté per principis que apareixen al Codi Deontològic de Treball Social: individualització, personalització, promoció integral de la persona, autonomia i autodeterminació.
En altres paraules, l’essència de la professió del Treball Social és el contacte amb les persones, les relacions que s’hi estableixen per a acostar-se al canvi i transformar la realitat. “Una valoració telefònica no permet promoure el protagonisme a partir d’aquesta relació ni tindre una visió integral de la persona i de tots els aspectes que intervenen en la seua vida”.
Altra conclusió de la comissió Deontològica és que “establir l’entrevista telefònica com a principal instrument de valoració i planificació professional en determinats serveis coarta la llibertat perquè els i les professionals del Treball Social puguen desenvolupar la seua tasca professional amb els mitjans adequats, limitant la possibilitat d’identificar i desenvolupar les potencialitats de la persona”.
Pots llegir el dictamen de la comissió Deontològica del CGTS