Des del Col·legi Oficial de Treball Social de València (COTSV) ens agradaria recomanar-vos una cita que té lloc a la ciutat aquests dies i que està estretament relacionada amb el Treball Social, donat que defensa la justícia social des de l’àmbit cultural. Es tracta del Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, organitzat per Fundación por la Justicia des de 2009, que celebra la seua XIV edició de l’1 al 10 de juny, quan es projectaran més de 40 pel·lícules de ficció i documental que, enguany, aborden com a eix temàtic la perspectiva de gènere en la defensa dels drets humans, qüestionant la discriminació i visibilitzant accions en favor de la igualtat.
Humans Fest consta de sis seccions a concurs, les quals comprenen més de 40 produccions de múltiples orígens, com Espanya, Colòmbia, Mèxic, Eslovènia, Geòrgia, l’Afganistan o la Xina, entre altres països. En concret, com a millor llargmetratge de ficció competeixen cinc pel·lícules, de les quals quatre són estrenes a Espanya: Ópalo, El hombre sin culpa, Los agitadores i A room of my own. A més, es projectarà una cinquena pel·lícula que també és estrena al País Valencià, la franc-marroquí Malikates.
Per part seua, hi ha sis propostes que aspiren a millor llargmetratge documental i tres són, també, primícia al nostre país: And still I sing; Old fashion, new life i Kenya. A això se sumen 24 treballs que participen en la secció Curt i Barrejat, en la qual opten als premis de millor curt documental, millor curt de ficció, millor curtmetratge valencià i millor guió de curtmetratge valencià, que concedeix EDAV.
Així mateix, cal destacar que Humans Fest ha apostat un any més per l’animació (Ópalo), com també per l’audiovisual valencià, ja que set curtmetratges han estat produïts al País Valencià i la Secció Oficial d’enguany comprén tant llargmetratges com curtmetratges en la nostra llengua. Finalment, una altra de les novetats relacionades amb la Secció Oficial és que una selecció de 13 pel·lícules (nou curts i 4 llargmetratges) estaran disponibles en la plataforma Filmin del 5 a l’11 de juny.
Independentment de la categoria, enguany Humans Fest presenta una important novetat gràcies a un acord de col·laboració entre Fundación por la Justicia i l’ONCE: més de la meitat dels dies de festival s’oferiran projeccions amb sistema d’audiodescripció, de manera que aquestes sessions seran accessibles per a persones amb alguna discapacitat visual mitjançant l’aplicació mòbil Audesc. Aquest sistema permet a les persones amb alguna mena de discapacitat visual assistir a una projecció convencional de cinema i escoltar l’audiodescripció a través d’auriculars connectats al seu mòbil.
D’altra banda, com ja es va fer en l’edició de 2022, l’organització de Humans Fest ha decidit mantenir la seua aposta per portar el cinema als carrers, de manera que la ciutadania valenciana podrà gaudir gratis d’una selecció de treballs de la Secció Oficial a l’aire lliure. En concret, aquestes sessions “a la fresca” tindran lloc al pati del CEIP Ballester Fandós del barri Malva-rosa i a la Plaça Jardí de l’Ermita a Orriols.
PREMI HONORÍFIC: ISABEL COIXET
La directora Isabel Coixet enguany ha estat guardonada amb el premi honorífic del festival, Pau i Justícia, per la marcada perspectiva de gènere en la seua trajectòria, ajudant a desconstruir la representació femenina i la masculinitat tradicionals en l’àmbit audiovisual. Coixet protagonitzarà un “cicle d’autora” a La Filmoteca de València, on s’exhibirà la pel·lícula que va canviar la seua carrera, Mi vida sin mí, a propòsit del seu 20é aniversari i el seu últim documental, El sostre groc. A més, es projectaran dos llargmetratges que han inspirat la seua mirada de gènere al cinema i que han estat triats per ella mateixa.
EL DOCUMENTAL PARTICIPATIU ÉS PROTAGONISTA
Una de les principals activitats de Humans Fest són els seus tallers audiovisuals sobre drets humans: un espai de creació per a activistes que, de la mà de la productora La Cosecha, aprenen a traslladar els seus missatges amb les càmeres. Baix el lema d’enguany, la perspectiva de gènere, d’ací han nascut tres treballs que s’estrenaran el dilluns 5 de juny en la primera sessió de la Mostra de Curts Participatius que acollirà el Col·legi Major Rector Peset.
La segona sessió, per part seua, tindrà lloc el dimecres 7 de juny en aquest mateix espai, on es projectaran els curtmetratges documentals que han realitzat un grup d’homes interns en el Centre Penitenciari Antoni Asunción Hernández de Picassent, que també han treballat amb l’equip de La Cosecha gràcies a una col·laboració amb Fundación por la Justicia.
VERMUT AMB DRETS HUMANS PER ALS MATINS DE DISSABTE
Una altra de les novetats que ha presentat Humans Fest per a la seua XIV edició són els anomenats Vermut Humans: una trobada amb activistes a MuVIMENT (la cafeteria del MuVIM) per a conversar en un ambient més distés sobre la situació dels drets humans de les dones arreu del món. En concret, seran els dissabtes 3 i 10 de juny, a les 12 hores, baix els títols Dones en lluita i Interseccions, respectivament.