“Atenció de salut mental per a tots i totes: fem-la realitat”. Aquest és el lema triat per al Dia Mundial de la Salut Mental, una efemèride que se celebra cada 10 d’octubre per iniciativa de la Federació Mundial per a la Salut Mental (WFMH) amb el suport de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
A poc a poc, estem aconseguint visibilitzar la importància de la salut mental. La pandèmia, especialment durant els períodes de confinament, ha evidenciat les nostres vulnerabilitats i necessitats. Des del col·legi ens agradaria aprofitar l’ocasió per a reivindicar la labor dels/es treballadors/es socials en aquest sentit.
Per això, ens sumem al comunicat del Consell General del Treball Social (CGTS) en aquest dia, posant l’accent referent a la proposició de Llei General de Salut Mental que es va presentar el passat 17 de setembre de 2021 en el Congrés dels Diputats pel Grup Parlamentari Confederal d’Unidas Podemos-En Común Podem-Galicia en Común:
“Volem destacar d’aquesta proposició de Llei que introdueix algunes qüestions noves i beneficioses al Sistema de Salut Mental a Espanya, com per exemple en els seus articles 27, 28 i 29 en els quals es proposa la formació en salut mental a totes les persones que treballen en el sistema, la recerca i la lluita contra l’estigma. (…) Hem aconseguit que se’ns referencie [als/es treballadors/es socials] en l’article 26, sobre les ràtios mínimes de professionals de la salut mental. Els i les treballadores socials apareixen com a professió necessària per al Sistema Nacional de Salut, però no estableix, com així ho fa amb altres professions, una ràtio mínima d’aquests. Considerem que en aquest aspecte la futura llei ha de recollir una ràtio concorde a la població a la qual s’atén i a la mena de servei”
En definitiva, som essencials per a abordar des d’una perspectiva integral qualsevol qüestió relacionada amb la salut i amb la situació econòmic-social de les persones. Des del Col·legi Oficial de Treball Social volem reivindicar i participar d’una atenció a la salut mental digna, de qualitat i respectuosa amb les persones i el seu sofriment psíquic, entenent que es tracta d’un dret prioritari.
Fes clic ací per a llegir les recomanacions del CGTS) sobre Treball Social i Salut Mental