La regulació de treballadores i treballadors socials en l’àmbit sanitari era un dels punts previstos en els Pressuposts Generals de l’Estat per a enguany. No obstant això, la mesura ha desaparegut de l’agenda, com va informar l’Associació Espanyola de Treball Social i Salut (AETSyS) el darrer mes d’abril. El Ministeri de Sanitat no ha donat cap explicació al respecte fins ara. Des del col·legi demanem que es complisca aquesta promesa per part del Govern.
El reconeixement del treball social com una professió sanitària no és una demanda nova, sinó que el nostre col·lectiu ho reclama des de feia anys, ja que la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d’Ordenació de les Professions Sanitàries, coneguda com a LOPS, no contempla a les companyes i els companys d’aquest sector, malgrat que formen part dels equips d’atenció sanitària.
Contràriament, 2021 ha estat declarat com l’any de treballadors/es sanitaris i assistencials per l’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), incloent-hi als/es professionals de la nostra disciplina. D’acord amb la Federació Internacional de Treballadors/es Socials (IFSW), açò respon a “l’impuls estratègic del treball social que està creixent actualment en la gestió de la crisi de covid-19. La pandèmia va revitalitzar el treball social orientat a la comunitat”.
Des del col·legi defensem que les treballadores i els treballadors socials oferim una atenció fonamental perquè les persones puguen afrontar qualsevol procés relacionat amb la seua salut, ja que ens encarreguem d’acompanyar i d’atendre les múltiples necessitats psicosocials que una malaltia suposa. Ajudem a garantir, per tant, la qualitat de vida i volem que així conste en la legislació.