Incideixen en què la “sobrecàrrega de tasques” frena la intervenció social i urgeixen que el Decret de Tipologies de Centres contemple una “proporcionalitat” en el volum de treball d’aquestes professionals
La reunió celebrada a Castelló és la primera mantinguda pels tres col·legis amb Aitana Mas després del seu nomenament com a consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives
Els tres col·legis de Treball Social de Castelló, València i Alacant han mantingut aquest dimecres a Castelló la primera reunió amb la nova consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives i vicepresidenta del Consell, Aitana Mas, en el càrrec des del passat estiu.
La necessitat de reforçar amb més treballadores socials els equips d’Atenció Primària dels Serveis Socials dels ajuntaments ha centrat bona part de la trobada, celebrada a la Casa dels Caragols, seu del govern valencià en la capital de la Plana. A ell han assistit els presidents de COTS Castelló i COTS València, Jaume Agost i Ferran Senent, i la presidenta del Col·legi d’Alacant, María Teresa López, que s’ha connectat en línia a la reunió. Al costat de Mas ha sigut present també Lluís Gómez, director territorial de la Conselleria a Castelló.
Els tres col·legis han destacat la importància d’aquesta trobada, que a més de convertir-se en una “carta de presentació i una primera presa de contacte oficial” amb la nova consellera, ha servit per a traslladar-li “la situació de saturació en Atenció Primària de les companyes treballadores socials que estem detectant des dels col·legis professionals i que pot acabar interferint en la qualitat de l’atenció que es presta a la ciutadania”.
Els tres organismes han incidit en la “sobrecàrrega de tramitacions” de les i els professionals de Treball Social en àmbits com la dependència, la Renda Valenciana d’Inclusió, l’Ingrés Mínim Vital o les ajudes d’emergència social.
“El que volem és que el nou model valencià de Serveis Socials es porte a terme dignament. La nova llei no es va fer perquè les professionals continuen saturades, envoltades de papers i sense poder alçar-se de la taula; es va fer perquè puguen intervindre, però estem trobant-nos que els i les treballadores socials tenen més competències i segueixen sobrecarregades”, han dit. Recorden les dades d’un estudi recent realitzat per COTS València, que estableix que les i els treballadors socials exerceixen en exclusiva el 60% de les labors en Atenció Primària, un percentatge que s’eleva fins al 80% si se sumen les funcions compartides amb altres professionals dels mateixos equips.
Encara que valoren el “desenvolupament normatiu i organitzatiu” que ha emergit en l’àmbit dels Serveis Socials i el “augment pressupostari” de la Conselleria en matèria de recursos humans en aquest sector “perquè els Serveis Socials siguen el quart pilar de l’estat de benestar”, consideren que falta fer un pas més “perquè les i els treballadors socials estiguem en el lloc que correspon i es garantisca aqueixa atenció a la ciutadania, que mereix que s’acurten les llistes d’espera”.
En aquest sentit, els tres col·legis han reclamat que el Decret de Tipologies de Centres que s’ha d’aprovar ara –i que regula la tipologia i defineix el funcionament dels centres, serveis i programes de Serveis Socials-, “contemple també una proporcionalitat entre la càrrega de treball que tenen les i els professionals en Serveis Socials amb el personal que ha d’estar en els equips d’Atenció Primària, “on la nostra professió està infrarepresentada, la qual cosa suposa una sobrecàrrega per als Serveis Socials de base i una dificultat per a l’accés a recursos i drets per part de les persones usuàries de centres”. “A això se sumen les pressions per al compliment de terminis per a tramitacions, que ha de sortejar-se enmig d’aquesta saturació de tasques”, incideixen.
“Les competències són nostres, no sols el volum de treball, però necessitem més recursos adequats: decidir quantes professions hi ha en cada equip i les funcions de cadascuna. Estem a l’espera”, han dit.
“No volem tramitar únicament el que ens toca tramitar, sinó fer allò per a què ens hem format, que és la intervenció social, l’acompanyament a les persones, estar amb elles des del principi fins al final. És una cosa que comparteixen des de la Conselleria, però no sabem com ho abordarà, d’aquí ve que estiguem expectants amb el citat decret”, han apuntat les presidències dels tres col·legis. No obstant això, i després de la trobada, han valorat la “receptivitat” per part de Mas, que s’ha compromés a estudiar la problemàtica, sobretot en qüestions com la representació i la pressió assistencial.