Foto: Les nostres companyes Bárbara Esplugues i Amparo Felipe junt amb Jaume Agost (president del COTS Castelló), Xavier Uceda (secretari autonòmic de Planificació i Organització del Sistema) i Joan Crespo (director general del IVAFIQ)
La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha presentat tres nous decrets, així com el procés de participació en aquests, que desenvoluparan el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials. Per a això, es va convocar un acte el passat 19 d’octubre al qual van assistir Amparo Felipe, vocal de la nostra junta de govern, i Bárbara Esplugues, gerent del nostre col·legi.
Açò completa la llei de Serveis Socials Inclusius aprovada el darrer 2019. En paraules de Mónica Oltra, vicepresidenta de Generalitat i consellera d’Igualtat: “Hem iniciat un canvi en el sistema que ja és una realitat en tot l’àmbit públic i que amb aquest pròxim paquet normatiu volem ampliar a tots els racons dels serveis socials, amb independència de quina siga la seua titularitat».
Mónica Oltra va estar acompanyada en aquest acte per Xavier Uceda, secretari autonòmic de Planificació i Organització del Sistema, i Joan Crespo, el director general del IVAFIQ (Institut Valencià de Formació, Recerca i Qualitat en Serveis Socials). En concret, aquests tres projectes de decret fan referència a:
- La tipologia i el funcionament de centres, serveis i programes de Serveis Socials:
Entre les qüestions que aborda aquest decret destaquen l’actualitzazió de les ràtios, l’ampliació dels perfils professionals i la millora dels recursos. “Hem tingut en compte que tenim una nova realitat sociodemogràfica, en la qual la població és més major, existeix majors nivells d’atenció a la dependència o més gent que viu sola», va matitzar Mónica Oltra.
- Els òrgans de participació i la creació de l’Observatori del SPVSS:
Els consells de participació zonals i locals es crearan en cada ajuntament o mancomunitat, mentre que l’observatori tindrà caràcter autonòmic. “D’aquesta manera creem una participació ben regulada, ordenada, accessible i pràctica, a més d’empoderar a la societat civil i permetre a les persones usuàries la seua participació en les decisions del sistema», va explicar la vicepresidenta.
- La creació de Comités d’Ètica en Serveis Socials:
Es crearà un de caràcter autonòmic i un per cadascun dels departaments de serveis socials, en els quals s’inclouran persones expertes que oferiran respostes a professionals i persones usuàries, de manera que les actuacions de les unes i les altres guanyen en seguretat. A més a més, els ajuntaments, centres o intercentres que vulguen crear-los també podran fer-ho.
Des del Col·legi Oficial de Treball Social de València seguirem els avanços sobre el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials de ben a prop per a garantir la correcta presència de la nostra professió i informar-vos amb detall.