Divendres 10 de desembre va estar un dia molt especial, perquè vam celebrar la nostra Trobada d’hivern, és a dir, la segona jornada semestral que organitzem des del col·legi per a afavorir l’intercanvi i l’aprenentatge entre professionals i estudiants del treball social sobre una temàtica concreta. En aquesta ocasió, infància i adolescència van ser les protagonistes de la cita, la qual va tindre lloc al Teatre Capri de Paterna, on ens reunirem prop de 50 companyes i companys.
Isabel Segura García, regidora d’Inclusió Social i Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Paterna; i Irene Gavidia Mir; secretària autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials; van ser les encarregades d’obrir aquesta trobada. «És moment de compartir experiències de bones pràctiques i d’èxits perquè seguim construint juntes el camí de la intervenció social i establint nous objectius per a la nostra professió», va afirmar Irene. També va intervenir Ferran Senent, president del col·legi, qui va donar la benvinguda a les persones assistents i va recordar a les dues dones assassinades per violència masclista eixa setmana a la Comunitat Valenciana.
La primera taula de la jornada va abordar el marc legal vigent sobre infància i adolescència. Moderada per la nostra companya Eva Reina, en aquesta xerrada vam comptar amb Fernando Monfort i Manuel García Fort, tècnics de la Direcció General Infància i Adolescència de la Generalitat, que van explicar la Llei autonòmica 26/2018 i la Llei estatal 8/2021, respectivament.
Fernando Monfort es va centrar en els que, en la seua opinió, són els eixos fonamentals de la Llei 26/2018: considerar a la infància com a ciutadania activa, la seua participació en societat i el nou enfocament del sistema de protecció. Així mateix, va posar l’accent tant en el dret a la informació per a les persones menors d’edat com en el seu dret a ser escoltades.
Per part seua, Manuel García Fort va abordar dues qüestions entorn de la Llei orgànica 8/2021. En primer lloc, les línies mestres, entre les quals va destacar el concepte de violència, l’enfocament de drets i una actuació coordinada-planificada. En segon lloc, el paper dels serveis socials davant la violència, aprofundint en els/les professionals com a agents d’autoritat i les seues noves obligacions.
A continuació, la segona taula de la trobada, moderada per Mª Ángeles Hueso Romero, treballadora social de Paterna, va servir per a presentar experiències professionals que poden ensenyar i inspirar a la resta de treballadores/s socials. Va ser el cas de:
- Marta Borja, treballadora social de la Mancomunitat Camp Túria, qui treballa amb menors d’edat amb mesures judicials. Marta va explicar les situacions a les quals solen enfrontar-se, problemàtiques i reptes en el seu dia a dia i la importància de la mediació. «Hi ha una part del meu treball que és punitiva, però també hi ha una part educativa, resocialitzadora i impulsora. Això és superimportant», va comentar.
- Marian Margarit Ferri, treballadora social i directora de Hogar Luis Amigó de Burjassot, per la qual cosa ella va parlar de les mesures d’acolliment residencial en general i al seu centre en particular. «Les treballadores socials hem de dissenyar en equip (entitats, organismes i altres professionals) un pla de treball individualitzat per a cada persona menor durant les seues estades», va apuntar.
- Javier Antúnez, treballador social de HAMS Algemesí I-II-III de la Fundació Antonio Moreno, de manera que ell va aprofundir en les alternatives residencials per a persones menors d’edat sense passaport. «He d’aprofitar el poc temps que existeix des de la seua entrada en el centre perquè una xica o un xic, a partir de 15 anys habitualment, siga una persona capaç de sobreviure una vegada que el sistema, als 18 anys, li desempare», va relatar.
El tancament de la Trobada d’hivern va estar un donatge a les treballadores socials jubilades que han dedicat la seua trajectòria professional a la intervenció amb infància, adolescència i família. Vam reconéixer a les nostres companyes Amparo Jiménez, d’Associació ASPANION; Concha Jornet, de la territorial de menors SEAFI (Castelló); Rosa Tormo, del Servei Psicopedagògic Escolar; i a Chelo Falgás, del Servei Psicopedagògic Escolar.
GRÀCIES a totes les persones que heu fet possible aquesta jornada!