Cada 5 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Docència, una efemèride promoguda per la UNESCO en col·laboració amb UNICEF, l’Organització Internacional del Treball (OIT) i la Internacional de l’Educació. Enguany, el lema que s’ha triat és «els i les docents en el centre de la recuperació de l’educació», ja que es pretén visibilitzar el paper tan fonamental que juga aquest col·lectiu professional i el suport que necessita per a superar els reptes que la pandèmia els ha presentat. Des del Col·legi Oficial de Treball Social de València ens agradaria, en primer lloc, reconéixer i aplaudir la seua labor.
Així mateix, aprofitem aquesta data per a assenyalar com des del treball social volem estar al costat dels i les docents per a acompanyar-los i facilitar-los el desenvolupament de les seues funcions. Els centres educatius són importants observatoris de la realitat social en la infància i l’adolescència. Aquí podem detectar indicadors sobre qualsevol risc en aquesta etapa de la vida que comprometa un correcte aprenentatge o socialització. A més a més, acostem i coordinem l’activitat educativa entre professorat i famílies.
Per altra banda, és una bona ocasió per a destacar als companys i les companyes de treball social que es dediquen a la docència, tant en la universitat com en cicles formatius o en cursos de diferents índoles. La nostra disciplina està en constant evolució, per la qual cosa admirem als qui analitzen conceptes, mètodes, teories i aplicacions per a, després, ensenyar-los, de manera que sempre puguem ampliar coneixements sobre aquesta professió per a exercir-la amb el rigor més gran possible. De fet, una de les principals línies d’actuació en el col·legi és la formació, la qual no podríem oferir sense aquelles persones que, a més dels seus esforços pel treball social, també desenvolupen la seua vocació docent.
En definitiva, en un sentit o en un altre, entenem que el treball social i la docència són un tàndem necessari. Farem tot el que calga per a continuar aprenent, creixent i millorant de la mà!