COMUNICAT OFICIAL
El Col·legis Oficials de Treball Social de la Comunitat Valenciana reforcen la seua estratègia de defensa de l’espai professional
Col·legis Oficials de Treball Social de la Comunitat Valenciana han decidit de reforçar la seua estratègia de defensa de l’espai professional en vista de la situació general d’ingerències per part d’altres professions, institucions i, fins i tot, partits polítics.
Entenem que progressivament s’incorporen nous perfils professionals per a complementar l’atenció a la ciutadania però açò no pot suposar una competició pels espais, sinò una obertura, cada vegada més ampla, del sistema de benestar social, cadascú ocupant i defensant les seues funcions, diferents a les nostres. Els fonaments d’una casa sempre han d’estar ahí, i els fonaments, en aquest cas, som les treballadores socials com a impulsores dels Serveis Socials, ja que coneguem tots els recursos i les casuístiques socials. Per tant, no podem ser relegades a un àmbit administratiu i/o tramitador mentre que altres professions arriben a dirigir o a intervenir.
La situació actual ens duu a prendre mesures més rigoroses que mai per tal que el Treball Social continue sent el que és: una professió de referència i garant de l’accessibilitat de la ciutadania als Serveis Socials i altres recursos d’intervenció social específics (per exemple, els Centres Dona 24H) des d’una perspectiva d’independència i de drets, amb un caràcter transversal en tots els sectors de la protecció social, exercint funcions específiques per a la promoció de l’autonomia, la prevenció de la desprotecció, el diagnòstic social, l’acompanyament o el seguiment.
La intervenció social, en definitiva, és un seny del Treball Social que no estem disposades a perdre, perquè la nostra vocació és actuar per a transformar la realitat per a garantir el benestar de totes les persones. Limitar el nostre camp professional compromet, per tant, una atenció adient per a la societat, així com la convivència personal, familiar i comunitària.
Aquesta situació, però, no és nova; sinó que ve de lluny. El Treball Social ha sigut la professió fundadora dels Serveis Socials i ha aplanat el camí a nombroses altres professions que han pogut establir-se com aliades del Treball Social al llarg dels últims anys. Els Col·legis Oficials de Treball Social de la Comunitat Valenciana creuen fermament en la interdisciplinarietat, en una atenció integral, entesa com la unió del talent de moltes professions per ajudar a resoldre cadascun dels casos individuals i col·lectius, per tal que cada professió aporte a la ciutadania, en cada cas, el que millor sap fer. És a dir, en la unió de forces, de recursos i d’idees, i no en la divisió ni la suplantació.
No obstant això, en l’actualitat assistim a una elevada pressió pública i privada de nombroses professions que estan assumint, no només tasques que són competència exclusiva del Treball Social, sinó també llocs de treball per als quals només les Treballadores Socials estan formades. El Treball Social no és intercanviable per una altra professió: de la mateixa manera que nosaltres no podem substituir a una infermera, una pedagoga, una psicòloga o una advocada en les seues funcions professionals, la nostra funció, coneixements acadèmics i experiència professional com Treballadores Socials no és substituïble per cap altra professió.
A més, algunes professions, secundades per partits polítics, pretenen ara poder assumir la direcció dels centres de Serveis Socials, la qual cosa és tan incoherent i incomprensible com si les Treballadores Socials pretenguérem ara dirigir hospitals.
Enfront a aquestes ingerències, els Col·legis Oficials de Treball Social de la Comunitat Valenciana fa mesos que treballen respectuosament per vies com denúncies de processos de selecció de treball públic (com va estar el cas de l’Ajuntament de Burjassot) i com reunions amb les Conselleries (Igualtat i Polítiques Inclusives, Sanitat, Educació, Justícia, Habitatge…), realitzant aportacions a diverses propostes legislatives. També hem propiciat un diàleg actiu amb la resta d’Administracions Públiques, amb partits polítics i amb altres col·legis professionals (Educació Social, Psicologia, Teràpia Ocupacional…).
Alguns dels exemples de les negociacions i reclamacions formals que hem defensat enguany ens han dut a fer alegacions al Decret de Tipologies de Centres (on vam apuntar que la nostra professió estava infrarepresentada en la majoria de serveis, la qual cosa suposa una sobrecàrrega per als serveis socials de base i una dificultat per a l’accés a recursos i drets per part de les persones usuàries de centres), així com a oferir aportacions i suggeriments de millora de la distribució de tasques professionals en Educació. També hem estat actives en la defensa de la figura professional del Treball Social als comités de salut mental i en la defensa de les tasques de les Treballadores Socials en Justícia. D’altra banda, hem mantingut reunions amb les Direccions Generals i les Conselleries com les d’Habitatge, Acció Comunitària i Barris Inclusius, Infància i adolescència, entre altres.
Tot i el nostre respecte a la resta de professions, els Col·legis Oficials de Treball Social de la Comunitat Valenciana no se senten escoltats, raó per la qual hem decidit d’augmentar el to de les reivindicacions i plantejar un nou full de ruta que ens permeta, no només defensar el nostre espai professional, sinó defensar el dret de la ciutadania a ser atesa per les professionals de referència dels Serveis Socials.
El Treball Social fa dècades que treballa per construir uns Serveis Socials i un sistema de Benestar Social basat en la independència, l’autonomia, la dignitat, els drets humans i els drets civils. Ha arribat el moment de tornar l’enfocament al centre: no permetrem que altres professions colonitzen llocs i funcions del Treball Social.
Animem les persones col·legiades a difondre aquest comunicat i a sumar-se a les accions que començarem a planificar des de demà mateix.
Una abraçada a totes les aliades en esta tasca i moltes gràcies.