El Congrés dels Diputats va aprovar per majoria absoluta el Projecte de Llei orgànica de Protecció de la Infància i l’Adolescència contra la Violència. És un text pioner a nivell internacional en la protecció dels drets de la infància.
Des del Col·legi Oficial de Treball Social de València (COTSV) ens sumem a la denúncia del Consejo General del Trabajo Social (CGTS). Cal garantir els drets dels xiquets, xiquetes i adolescents enfront de qualsevol forma de violència. L’aprovació d’aquesta Llei ha de contribuir a acabar amb la impunitat, amb la lleugeresa de missatges espuris i l’ús d’anuncis racistes i xenòfobs en espais públics i democràtics, que es colen en campanyes electorals amb l’objectiu de desinformar i generar odi.
Els Menors Estrangers No Acompanyats són xiquets i xiquetes, menors d’edat que arriben sols, són un col·lectiu extremadament vulnerable sense un adult que els protegisca. L’abús, el tot val, té un límit. Confiem en la justícia i en les denúncies davant la Fiscalia Provincial de Madrid per a prohibir determinada publicitat.
Recull l’article 510 del Codi Penal: Seran castigats amb una pena de presó d’un a tres anys o multa de dotze a vint-i-quatre mesos: a) Els qui públicament fomenten, promoguen o inciten directament o indirectament a l’odi, hostilitat, discriminació o violència contra un grup, una part del mateix o contra una persona determinada per raó de la seua pertinença a aquell, motius racistes, antisemites o una altra classe de discriminació referent a la ideologia, religió o creences de la víctima, situació familiar, l’ètnia, raça o nació a la qual pertanga, el seu origen nacional, el seu sexe, edat, orientació o identitat sexual o de gènere, raons de gènere, d’aporofobia o d’exclusió social, la malaltia que patisca o la seua discapacitat. b) Els qui produïsquen, elaboren, posseïsquen amb la finalitat de distribuir, faciliten a terceres persones l’accés, distribuïsquen, difonguen o venguen escrits o qualsevol altra classe de material o suports que pel seu contingut siguen idonis per a fomentar, promoure, o incitar directament o indirectament a l’odi, hostilitat, discriminació o violència contra un grup, una part d’aquest, o contra una persona determinada per raó de la seua pertinença a aquell, per motius racistes, antisemites o una altra classe de discriminació referent a la ideologia, religió o creences de la víctima, situació familiar, l’ètnia, raça o nació a la qual pertanga, el seu origen nacional, el seu sexe, edat, orientació o identitat sexual o de gènere, raons de gènere, d’aporofobia o d’exclusió social, la malaltia que patisca o la seua discapacitat.
El nostre rebuig unànime davant atacs racistes, xenòfobs, homòfobs, sexistes, cap a qualsevol col·lectiu i en particular contra la infància.
El Dictamen de la Comissió presentat en el Congrés dels Diputats assenyala algunes de les qüestions en les quals el Consejo General va presentar esmenes i es consideren d’interés per a la professió del Treball Social:
- Art. 11. Dret a l’atenció integral. Ha sigut inclòs el terme «social i educatiu», a més del psicosocial, quan es parla d’informació, acompanyament i seguiment a les víctimes.
- Art. 25. Prevenció en l’àmbit familiar. Es fa referència específica al mal anomenat SAP: En cap cas les actuacions per a promoure la criança positiva han de ser utilitzades amb altres objectius en cas de conflicte entre progenitors, separacions o divorcis, ni per a la imposició de la custòdia compartida no acordada. Tampoc ha de ser relacionada amb situacions sense aval científic com la síndrome d’alienació parental.
- Art. 33. Coordinador o Coordinadora de benestar i protecció. Es manté el text sense fer referència expressa a les treballadores i els treballadors socials.
- Art. 39.1. Actuacions per part dels Serveis Socials. Es reconeix com a agent de l’autoritat als i les professionals de Serveis Socials en aquesta matèria: El personal funcionari que desenvolupe la seua activitat professional als Serveis Socials, en l’exercici de les seues funcions relatives a la protecció dels xiquets, xiquetes i adolescents, tindrà la condició d’agent de l’autoritat i podrà sol·licitar en el seu àmbit geogràfic corresponent la col·laboració de les Forces i Cossos de Seguretat, dels serveis sanitaris i de qualsevol servei públic que fora necessari per a la seua intervenció.
- Art. 40.1. Dels equips d’intervenció. S’ha inclòs l’atenció especialitzada: Les administracions públiques competents dotaran els Serveis Socials d’atenció primària i especialitzada de professionals i equips d’intervenció familiar i amb la infància i l’adolescència, especialment entrenats en la detecció precoç, valoració i intervenció enfront de la violència exercida sobre les persones menors d’edat.
- Art. 40.2. Dels equips d’intervenció. S’ha inclòs en els equips d’intervenció dels Serveis Socials professionals de l’advocacia (quan siga necessari).
- Art. 41.4. Pla d’intervenció. S’ha inclòs un nou punt que fa referència als serveis especialitzats de Serveis Socials: Els poders públics garantiran als xiquets, xiquetes i adolescents víctimes de delictes violents i, en tot cas, de delictes de naturalesa sexual, de tràfic o de violència de gènere una atenció integral per a la seua recuperació a través de serveis especialitzats.