La importància dels factors socials en les malalties mentals és major que en altre tipus de patologies. Hi ha una relació directa entre l’entorn social i aquestes. Per això, el Treball Social és (encara més) necessari en aquest àmbit, el de Salut Mental.
A Barcelona, segons apunta Garcés (2010), el Dr. Sarró, psiquiatra, va crear l’any 1953 la tercera Escola de Treball Social a Espanya dependent de la Càtedra de Psiquiatria de l’Hospital Clínic, com a influència de la psiquiatria social i el coneixement del treball de les treballadores socials psiquiàtriques dels centres de salut mental americans. Aquest és un exemple molt significatiu de la rellevància que té la professió del Treball Social en Salut Mental.
Ara, en la situació que està travessant el món a causa de la crisi sanitària, social i econòmica provocada per la COVID-19, les administracions no poden deixar de banda Salut Mental, ja que les conseqüències en la població també són psicològiques, més greus quan les circumstàncies personals no acompanyen. «Quan més estrés i més problemes té una persona, hi ha més probabilitats de patir una malaltia mental», assegura Belén Vidal, treballadora social sanitària i vicepresidenta del Col·legi Oficial de Treball Social de València (COTSV).
Les treballadores i els treballadors socials sanitaris d’aquest àmbit d’actuació realitzen, entre d’altres, una gran tasca per a assegurar unes condicions dignes que puguen permetre al pacient tindre certa qualitat de vida, a més d’acompanyar-lo (i la seua família) en el transcurs de la malaltia, que, en moltes ocasions, és crònica. I és que el recolçament familiar és encara més necessari en aquest tipus de patologies perquè no sempre es comprén la malaltia mateix.
Per tot això, i altres molts motius, des del Col·legi Oficial de Treball Social de València es posa en relleu el Treball Social en Salut Mental, que celebra hui, 10 d’octubre, el seu Dia Mundial.