L’Aula Magna de la Facultat de Medicina de la Universitat de València ha tingut l’honor d’acollir aquest dimarts la IV Jornada Autonòmica de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana. Més de 200 persones, la gran majoria treballadores i treballadors socials, han pogut gaudir de ponències molt interessants al voltant del diagnòstic social, com la que ha realitzat Izaskun Ormaetxea, de l’Estudi Professional de Treball Social IOK – Laboratorio de Trabajo Social. Ha sigut una classe magistral amb molta expectació.
Amb el nom El sistema d’atenció primària en els Serveis Socials inclusius valencians, Mavi Mestre, rectora de la Universitat de València; Elena Ferrrando, secretària autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials; Isabel Lozano, regidora de Serveis Socials de Ajuntament de València; Emiliana Vicente, presidenta del Consejo General del Trabajo Social; i Elena Puig, presidenta del Col·legi Oficial de Treball Social de València (COTSV), han inaugurat la trobada. «Considerar els Serveis Socials com a serveis essencials i d’interés general, els situa, per fi, com un dels pilars de l’Estat social i democràtic de dret i els dóna sentit per a poder arribar al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible dins de l’Agenda 2030», ha manifestat la presidenta del COTSV.
Les persones que han assistit a l’acte han pogut escoltar els contrastos que existeixen a l’hora de treballar en l’ambient urbà i en el rural. Mentre Doni Arocas, codirecció de Serveis Socials de l’Ajuntament de Requena, ha contat la seua experiència en les aldees de la comarca Utiel-Requena, Sonia Cano, treballadora social de l’Ajuntament de València, ha explicat com es realitza el diagnòstic social a la capital del Túria. En aquesta taula d’experiències també ha participat Marian Sánchez Carbonell, coordinadora de la Unitat de Treball Social de l’Institut Municipal de Serveis Socials d’Elda, i Roser Boix, treballadora social de la Mancomunitat del Baix Maestrat.
Pel que fa a la taula de la vesprada, sobre el diagnòstic compartit, Inés Sánchez, treballadora social de la Unitat de Valoració Forense Integral dels jutjats de Paterna, ha il·lustrat mitjançant una presentació com és la seua tasca en l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de València. En aquest torn d’intervencions, Natividad Ruiz, treballadora social del Servei Psicopedagògic Escolar A-10 de Novelda, ha reivindicat la importància de la detecció des de l’àmbit educatiu, de la mateixa manera que ho ha fet Martí Pomer, treballador social sanitari del Centre de Salut Pintor Sorolla de Castelló, però des del seu àmbit de treball. Pepa Ferrús, treballadora social del Centre d’Acollida a Refugiats (CAR) Mislata, també hi ha participat.
A més, en la IV Jornada Autonòmica de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana s’ha entregat el V Premi TS Impulsa Amparo Moreno de Treball Social de la Comunitat Valenciana. María de las Mercedes Botija Yagüe s’ha fet amb el guardó amb el seu treball Sinergias: Conexión mundo académico y profesional por medio del alumnado en aprendizaje-servicio.
La cita ha destacat també perquè ha sigut la primera vegada en què els sindicats han exercit de ponents. De fet, els dos majoritaris, Comissions Obreres (CCOO) i Unión General de Trabajadores (UGT), han tingut representació en una taula sobre els avanços en el sector dels Serveis Socials: reconeixement i dignificació. Ana Belén Montero, secretària de Política Social i Joventut de CCOO PV, i Toni Femenía, responsable de Serveis Socials d’UGT PV, han sigut els encarregats de portar-la endavant.
S’ha tancat la IV Jornada Autonòmica de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana amb la presència de Mónica Oltra, vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, qui ha assegurat que «aquelles persones que treballen i treballaran en Serveis Socials són el cor, la cara i les mans de les polítiques que dissenyem». En aquest acte de cloenda ha estat també Jaume Agost, president del Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló; Loles Soler, presidenta del Col·legi Oficial de Treball Social d’Alacant; i Elena Puig, presidenta del Col·legi Oficial de Treball Social de València. Aquesta última ha volgut que «ens contaminarem d’il·lusió i que totes i tots junts anàrem cap endavant perquè sabem, podem i volem altre món en què la justícia i la dignitat de les persones siga possible».