El Col·legi Oficial de Treball Social de València (COTSV) comparteix el comunicat següent del Consejo General del Trabajo Social, en referència al Dia dels Drets Humans, celebrat cada 10 de desembre des que l’Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar la Declaració Universal dels Drets Humans l’any 1948:
«Amb motiu de la commemoració dels 71 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans, cal recordar que Europa ha sigut bressol de l’Estat del Benestar, germen de cultura, ciència, democràcia i defensa dels drets humans, territori d’asil i acolliment a represaliats i immigrants, l’Europa dels pobles, de la tolerància i el respecte a la diversitat i a les identitats territorials, alhora que promotora d’un disseny de construcció regional que transcendira les fronteres dels estats membres. Després de 71 anys de la Declaració és necessari continuar treballant per a garantir drets indivisibles, universals i indispensables com són la dignitat humana, la llibertat i la igualtat.
Així es recull en l’article 7 del nostre Codi Deontològic del Treball Social. Són elements bàsics de la nostra actuació professional l’acceptació dels següents principis: La dignitat, les persones, úniques i inviolables, tenen valor en si mateixa amb els seus interessos i finalitats. La llibertat, les persones, en possessió de les seues facultats humanes, realitzen tots els actes sense coacció ni impediments. I la igualtat, totes les persones posseeixen els mateixos drets i deures compatibles amb les seues peculiaritats i diferències.
El Treball Social està fonamentat en un compromís ferm amb els valors democràtics, basats en la protecció de la justícia social, el desenvolupament social i la igualtat d’oportunitats entre homes i dones, especialment dels qui pateixen qualsevol tipus de discriminació i d’exclusió. El nostre compromís no pot ser un altre que el compromís amb els drets humans.
La pràctica professional i el nostre compromís deontològic, per tant, exigeix identificar els valors des dels quals ens posicionem, i com la nostra realitat personal i ciutadana influeix en la nostra pràctica professional. Es fa necessari més que mai fer visible la importància social, revaloritzar el seu contingut i la seua funció. Amb propostes globals que abasten el personal, el relacional, el social, la cultura, l’economia, la política.
Els Drets Humans han de ser horitzons per recrear i també la vora que des de l’inici de la vida consagra la dignitat de totes les persones. Una ètica que impulse opcions, conviccions i bones pràctiques en les relacions humanes, en formes de vida sostenibles, en l’exercici professional, en els avanços de la ciència i la tecnologia, en els estils transparents de governança, en la participació democràtica, en el respecte al dissens i en la promoció del consens.
Les grans xifres de la pobresa, dels desnonaments, de l’exclusió, de la immigració, de l’atur, de la precarietat laboral, de la violència contra les dones, de l’escletxa creixent de la desigualtat, i d’una infinitat de realitats de persones i de col·lectius socials, entren cada dia per la porta de la vida quotidiana i s’instal·len com a part d’ella en el nostre treball, en les intervencions professionals, en les famílies i amistats, en els debats i fòrums de mitjans de comunicació social… i constatem com, a poc a poc, van conformant una percepció col·lectiva, impregnant la convivència de justificacions injustificables, raonaments irracionals i sobretot afeblint fins a límits insospitats les expectatives que una altra forma de vida és possible.
Volem en un dia com hui reafirmar que és possible transformar, revertir i recrear els fonaments de l’actual model social i econòmic que domina perquè és injust, inhumà i excloent per a construir un altre món que estiga sustentat sobre els valors de la justícia social, els drets humans i el desenvolupament sostenible sent el seu eix central el respecte a la dignitat de totes les persones.
En la nostra raó està implícit de manera inequívoca preguntar-nos sobre la dimensió del canvi social, del benestar i per tant de la intervenció social que necessitem desenvolupar. Tenim la tasca de centrar els nostres esforços en la promoció de l’equitat social i econòmica, de la dignitat i vàlua de les persones, de la sostenibilitat ambiental i de l’enfortiment de les relacions humanes.»