Recentment, ha mort a València Fina Tarín Máñez, treballadora social pionera en infància i família que va participar activament en la construcció dels fonaments del sistema d’atenció social que tenim en l’actualitat.
Aquest col·legi vol fer un reconeixement a la seua memòria per ser una de les grans treballadores socials que han lluitat en moments històrics durs, difícils i emocionants per la dignitat, la justícia social i la professió del treball social.
Fina Tarín va dedicar la seua carrera professional a treballar per la infància, la joventut i les famílies. El seu enfocament de drets i el seu treball dedicat i rigorós van ser especialment crucials en els anys 80 quan, enmig de la transició política espanyola, la Comunitat Valenciana havia de construir tot un sistema de benestar social propi, en assumir l’Estatut d’Autonomia. En aquest context, les treballadores socials van ser imprescindibles per a la dignificació del Treball Social i la construcció d’un nou sistema que es mirava en els moderns sistemes europeus enfront de les estructures antigues.
Les persones que la van conéixer diuen d’ella que des de la seua prefectura de servei en la Direcció Territorial de Serveis Socials «va participar ajustant les peces del puzle per a donar una resposta digna i de ple dret per a les persones», fugint d’un sistema basat en un enfocament caritatiu amb grans orfenats, cap a un sistema en el qual retirar a un menor del seu entorn familiar era sempre l’últim recurs. Les seues anàlisis detallades de la situació de cada persona menor d’edat i cada família van permetre que es consolidés tot un sistema de pisos i habitatges en estructures familiars d’acolliment que van permetre fer un pas endavant cap al disseny del sistema d’atenció al menor a la Comunitat Valenciana.
Les seues companyes posen especialment en valor que la seua visió no estava limitada per un despatx sinó que «veia el comunitari, creia en la coordinació», la qual cosa va donar lloc a un important treball conjunt amb el Treball Social Sanitari. Referent a això, Fina Tarín va crear un sistema de reunions amb personal sanitari de l’Hospital Infantil de La Fe que van permetre analitzar coordinadament cada cas i establir el protocol sanitari d’actuació en cas d’ingrés infantil per maltractament. Un protocol que no hauria estat possible sense el treball eficaç i sensible de Fina que, fins i tot a les reunions més complexes, acudia amb un tarannà dialogant i didàctic.
Les persones que van treballar amb ella destaquen que «ha estat una bona companya, molt compromesa amb el treball: per a ella l’àrea del menor ho era tot». La seua mirada àmplia fugia de la institucionalització com a primer recurs i comprenia la professió no com una successió de calaixos aïllats sinó basada en la coordinació, la informació i acompanyada d’una anàlisi multidisciplinària que donés lloc a la millor solució possible per a cada ésser humà.Segons afirmen els qui la van tenir a prop, Fina Tarín va donar «prestigi a la carrera de Treball Social amb la seua manera de fer» i «va estar visibilitzant la professió perquè es dignifiqués l’atenció a les persones menors d’edat».
És per això que el Col·legi Oficial de Treball Social de València se suma a les condolences dels qui la van conéixer i rendeix amb aquest text un petit record a la seua memòria i agraïment a la seua labor.