Segons l’article 6 de l’Estatut de la professió de diplomada/at en Treball Social, les principals funcions a desenvolupar per les treballadores i els treballadors socials en el seu exercici professional són, entre d’altres, les següents:
- Funció preventiva: actuació precoç sobre les causes que generen problemàtiques individuals i col·lectives, derivades de les relacions humanes i de l’entorn social. Elaborar i executar projectes d’intervenció per a grups de població en situacions de risc social i de manca d’aplicació dels drets humans.
- Funció d’atenció directa: respon a l’atenció d’individus o grups que presenten o estan en risc de presentar problemes d’índole social. El seu objecte serà potenciar el desenvolupament de les capacitats i facultats de les persones per a afrontar per si mateixes futurs problemes i integrar-se satisfactòriament en la vida social.
- Funció de planificació: acció d’ordenar i conduir un pla d’acord amb uns objectius proposats, continguts en un programa determinat mitjançant un procés d’anàlisi de la realitat i del càlcul de les probables evolucions d’aquest. Aquesta funció es pot desenvolupar en dos nivells:
– Nivell microsocial: comprén el disseny de tractaments, intervencions i projectes socials.
– Nivell macrosocial: comprén el disseny de programes i serveis socials. - Funció docent: impartir ensenyaments teòrics i pràctiques de Treball Social i de serveis socials, tant en les mateixes escoles de Treball Social com en altres àmbits acadèmics. Contribuir a la formació teoricopràctica pregrau i postgrau de l’alumnat de Treball Social i d’altres disciplines afins. Les diplomades i els diplomats en Treball Social són les i els professionals idonis per a impartir la docència en matèries de Treball Social i serveis socials.
- Funció de promoció: es realitza mitjançant actuacions encaminades a restablir, conservar i millorar les capacitats, la facultat d’autodeterminació i el funcionament individual o col·lectiu. Dissenyar i implementar les polítiques socials que afavorisquen la creació i reajustament de serveis i recursos adequats per a la cobertura de necessitats socials.
- Funció de mediació: en la funció de mediació, la treballadora o el treballador social actua com a catalitzador, possibilitant la unió de les parts implicades en el conflicte amb la finalitat de possibilitar amb la seua intervenció que siguen els mateixos interessats els qui aconseguisquen la resolució d’aquest.
- Funció de supervisió: exercir el control de les tasques realitzades pels professionals, treballadores i treballadors socials i membres d’altres professions que exercisquen les seues funcions en departaments o serveis de Treball Social.
- Funció d’avaluació: contrastar els resultats obtinguts en les diferents actuacions, en relació amb els objectius proposats, tenint en compte tècniques, mitjans i temps emprats. Assegurar la dialèctica de la intervenció. Indicar els errors i disfuncions en el realitzat i permetre proposar nous objectius i noves maneres d’aconseguir-los. Afavorir les aportacions teòriques del Treball Social.
- Funció gerencial: es desenvolupa quan la treballadora o el treballador social té responsabilitats en la planificació de centres, organització, direcció i control de programes socials i serveis socials.
Font:
Estatut de la professió de diplomada/at en Treball Social, elaborat pel Consejo General de Colegios Oficiales de Diplomados en Trabajo Social y Asistentes Sociales (2001)
Según el artículo 6 del Estatuto de la profesión de diplomada/o en Trabajo Social, las principales funciones a desarrollar por las trabajadoras y los trabajadores sociales en su ejercicio profesional son, entre otras, las siguientes:
- Función preventiva: actuación precoz sobre las causas que generan problemáticas individuales y colectivas, derivadas de las relaciones humanas y del entorno social. Elaborar y ejecutar proyectos de intervención para grupos de población en situaciones de riesgo social y de carencia de aplicación de los derechos humanos.
- Función de atención directa: responde a la atención de individuos o grupos que presentan o están en riesgo de presentar problemas de índole social. Su objeto será potenciar el desarrollo de las capacidades y facultades de las personas para afrontar por sí mismas futuros problemas e integrarse satisfactoriamente en la vida social.
- Función de planificación: acción de ordenar y conducir un plan de acuerdo con unos objetivos propuestos, contenidos en un programa determinado mediante un proceso de análisis de la realidad y del cálculo de las probables evoluciones de la misma. Esta función se puede desarrollar en dos niveles:
– Nivel microsocial: comprende el diseño de tratamientos, intervenciones y proyectos sociales.
– Nivel macrosocial: comprende el diseño de programas y servicios sociales. - Función docente: impartir enseñanzas teóricas y prácticas de Trabajo Social y de servicios sociales, tanto en las propias escuelas de Trabajo Social como en otros ámbitos académicos. Contribuir a la formación teórico-práctica pregrado y postgrado del alumnado de Trabajo Social y de otras disciplinas afines. Las diplomadas y los diplomados en Trabajo Social son los profesionales idóneos para impartir la docencia en materias de Trabajo Social y servicios sociales.
- Función de promoción: se realiza mediante actuaciones encaminadas a restablecer, conservar y mejorar las capacidades, la facultad de autodeterminación y el funcionamiento individual o colectivo. Diseñar e implementar las políticas sociales que favorezcan la creación y reajuste de servicios y recursos adecuados para la cobertura de necesidades sociales.
- Función de mediación: en la función de mediación, la trabajadora o el trabajador social actúa como catalizador, posibilitando la unión de las partes implicadas en el conflicto con el fin de posibilitar con su intervención que sean los propios interesados quienes logren la resolución del mismo.
- Función de supervisión: ejercer el control de las tareas realizadas por los profesionales, trabajadoras y trabajadores sociales y miembros de otras profesiones que ejerzan sus funciones en departamentos o servicios de Trabajo Social.
- Función de evaluación: contrastar los resultados obtenidos en las distintas actuaciones, en relación con los objetivos propuestos, teniendo en cuenta técnicas, medios y tiempos empleados. Asegurar la dialéctica de la intervención. Indicar los errores y disfunciones en lo realizado y permitir proponer nuevos objetivos y nuevas formas de conseguirlos. Favorecer las aportaciones teóricas del Trabajo Social.
- Función gerencial: se desarrolla cuando la trabajadora o el trabajador social tiene responsabilidades en la planificación de centros, organización, dirección y control de programas sociales y servicios sociales.
Fuente:
Estatuto de la profesión de diplomada/o en Trabajo Social, elaborado por el Consejo General de Colegios Oficiales de Diplomados en Trabajo Social y Asistentes Sociales (2001)