- Els Col·legis Oficials de Treball Social expectans l’aprovació del projecte de Llei valenciana de Serveis Socials Inclusius.
- Les entitats asseguren que “el sector que representa a les treballadores i els treballadors socials han donat suport al procés de generació d’aquesta llei” a través de les comissions de treball i de persones expertes de cada col·legi.
València, 16 de juliol del 2018. El sector professional del Treball Social considera que l’aprovació del projecte de llei de Serveis Socials Inclusius és molt més que l’entrada en Les Corts d’una nova normativa legislativa. És la consideració d’essencials d’uns serveis “que han estat sempre condicionats a l’existència o no de pressupost i a la voluntat i parer de les persones que ens han governat”.
Els Col·legis Oficials de Treball Social aplaudeixen l’aprovació d’aquest projecte de Llei per part del Ple del Consell el passat divendres, i destaquen el que consideren un canvi de visió en la concepció dels Drets Socials com un dret subjectiu i d’interés general.
En paraules de la Presidenta del Col·legi Oficial de Treball Social de València, Elena Puig, “des del Treball Social hem estat testimoni de grans dificultats; com ara el fet de dependre d’una subvenció per a poder executar programes i comptar amb els professionals necessaris que facen una adient intervenció social, la qual cosa no permet resoldre cap situació de necessitat i ha desembocat en una situació de sobrecàrrega constant, desencant i frustració per a totes i tots els professionals que es mantenen en primera fila”.
Per a Puig, “els temps han canviat, les persones i les societats hem evolucionat; el benestar de les persones es fonamenta en satisfer necessitats, en l’accés a la salut i l’educació, en tenir unes pensions dignes, i hem de canviar el raonament pel que fa a les ajudes i prestacions. El seu accés ha de ser universal, no s’ha d’accedir als Serveis Socials amb vergonya i sentir que s’està demanant caritat.”
En paraules de la Presidenta del Col·legi Oficial de Treball Social de Alacant, Mª Dolores Soler, “l’esforç realitzat pels professionals del treball social durant aquests anys amb la nova lei es transformara en una millora en la qualitat de l’atenció del sistema”.
Ara bé, des del sector es creu urgent la dotació d’un finançament just per als serveis socials, la qual cosa inclou, una suficient dotació de personal en llocs estables i dignament remunerats. Segons les xifres aportades pel Consell, després del ple de divendres, quant al personal, es passaria de 2.500 treballadors i treballadores actuals en el sistema social d’atenció primària a 5.300 professionals en 2021.
Les entitats que agrupen aquests professionals han manifestat l’ “esperança” en què, donat el seu caràcter descentralitzador i d’enfortiment de l’atenció des de l’àmbit més local, la nova normativa implique també una consolidació en els llocs de treball que existeixen en les corporacions locals, mancomunitats i consorcis. Al mateix temps, han assegurat que “com a col·lectiu que agrupa a les i els professionals del Treball Social, sempre ens hem manifestat contra la precarietat i hem donat suport a les reivindicacions, també aquelles de caràcter laboral, del sector.”
Contactes amb els partits polítics
Els tres Col·legis Oficials de Treball Social de la Comunitat Valenciana han realitzat durant els mesos posteriors a la presentació de l’esborrany de la Llei, el gener passat, una sèrie de reunions amb tots els partits polítics presents en Les Corts per a donar-los la seua visió sobre la Llei valenciana de Serveis Socials, l’esborrany de la qual es va presentar el passat mes de gener.
A més, segons han indicat, “des del sector que representa a les treballadores i els treballadors socials han donat suport al procés de generació d’aquesta llei. Els col·legis compten amb una comissió de treball específica amb l’objectiu de treballar aquest assumpte”.
El sentir dels representants polítics amb els quals s’ha mantingut contacte (PSPV-PSOE, Compromís, PP, Podemos i Ciudadanos) és favorable a la Llei.