Els Col·legis Oficials de Treball Social de València i Castelló compartim l’objectiu de facilitar la formació continuada sobre la nostra professió, així com l’actualització de coneixements sobre qüestions socials i legals que afecten el seu exercici. Per això, hem decidit sumar forces i oferir una oferta formativa conjunta, de manera que les opcions s’amplien per totes les persones col·legiades d’ambdues províncies.
Per una banda, hem organitzat una sèrie de cursos destinats a professionals del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, abordant temes transversals que ens ajuden a treballar de manera coordinada i col·laborativa. És el cas de la intervenció i l’abordatge de la violència de gènere, les qüestions jurídiques en salut mental i les cures lliures de subjeccions a les residències per a persones grans.
Aquesta línia formativa en concret ha sigut possible gràcies al finançament de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge mitjançant la Direcció General de l’Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat dels Serveis Socials (IVAFIQ).
Per part seua, també hem dissenyat uns altres cursos propis que es desenvoluparan al llarg de 2024, en els quals tractarem des del procediment administratiu comú en l’administració local i el règim jurídic del sector públic fins a la intervenció i prevenció del suïcidi i la conducta d’autolesió, passant pels informes d’arrelament i habitatge o les proves pericials socials des de diferents perspectives.
L’objectiu en tots els casos és aprofundir en àmbits en els quals es desenvolupa el Treball Social, de manera que tinguem més i millors competències com a professionals. Així, per exemple, en la formació sobre procediment administratiu comú s’oferirà un coneixement general sobre les administracions públiques, especialment l’administració local, facilitant la incorporació a la funció pública de les persones que estan opositant.
En el curs sobre intervenció i prevenció del suïcidi es capacitarà als treballadors i les treballadores socials amb noves eines i models per a ajudar a persones amb conductes d’autolesió i a les seues famílies. Per altra banda, la formació en informes d’arrelament i habitatge se centrarà en les competències pròpies del Treball Social encomanades dins del Dret d’Estrangeria, així com els procediments que han d’intervenir (arrelament social, reagrupació familiar, regularització de menors i les seues respectives renovacions).
Per acabar, respecte a les proves pericials socials, la intenció és oferir una formació especialitzada en Treball Social Forense, dotant a l’alumnat de la metodologia d’avaluació social i presentant el protocol d’avaluació forense, així com les pautes i procediments teoricopràctics per a la realització d’informes. També s’entrenaran les habilitats necessàries per a una bona exposició i una millor defensa dels dictàmens pericials en vistes orals.
A més a més, pròximament afegirem unes formacions específiques que els dos col·legis posarem en marxa amb el finançament de la Direcció General d’Infància i Adolescència de la Generalitat Valenciana.
La informació sobre tota l’oferta formativa està disponible en l’espai web de COTS Castelló i COTS València. Com sempre, els equips dels dos col·legis estem a la vostra disposició per a resoldre dubtes i facilitar-vos la participació.