Els dos col·legis es personen contra els recursos de diferents entitats que demanen suspendre aquesta norma aprovada el març passat
Reivindiquen la «legalitat» i la «necessitat» d’un decret «que ordena i regula tot el sistema i els seus recursos des d’una realitat demogràfica i assistencial actualitzada»
Els Col·legis Oficials de Treball Social (COTS) de València i Castelló defensen el decret autonòmic que regula les tipologies de serveis socials davant el recurs de suspensió cautelar que catorze entitats han presentat al Tribunal Superior de Justícia Valencià (TSJV). Amb l’objectiu de defensar la «legalitat» i la «necessitat» d’un decret «que ordena i regula tot el sistema de serveis socials i els seus recursos, prenent com a base una realitat demogràfica i assistencial actualitzada», han anunciat que s’han personat en el procediment contenciós-administratiu contra el citat recurs de suspensió cautelar.
En concret, el Decret 27/2023, de 10 de març, del Consell, regula la tipologia i el funcionament dels centres, serveis i programes de Serveis Socials, i la seua ordenació dins de l’estructura funcional, territorial i competencial del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials. «És una actualització necessària, perquè s’aplicava una normativa de 1990 que havia quedat obsoleta i no responia a les necessitats del sistema i de les persones usuàries», matisen des dels dos COTS.
El decret de tipologies aglutina per primera vegada en una única normativa tots els recursos disponibles en el sistema de Serveis Socials per a ordenar-lo i oferir una mirada de conjunt, equiparant sense distincions uns recursos d’uns altres. Naix amb l’objectiu de consolidar un sistema d’atenció universal, coherent, organitzat i planificat que es guie pels criteris de qualitat, eficiència i accessibilitat, per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania i garantir la màxima protecció dels seus drets.
Els dos col·legis professionals van participar durant mesos en el procés d’elaboració del nou decret, arribant a presentar un document amb més de 170 pàgines d’aportacions i esmenes relacionades amb el Treball Social. «Aquest diàleg social i polític ens va permetre aconseguir un text final que desenvolupa la Llei de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana amb garanties per a la ciutadania», expliquen.
Entre les millores destaquen, per exemple, l’establiment d’unes ràtios de personal adaptades a les necessitats de les persones usuàries de centres residencials i de les seues famílies, així com assegurar una cobertura mínima de serveis i recursos d’atenció en tot el territori. Mesures que, per tant, no sols impliquen una incorporació de professionals, sinó crear llocs de treball estables i no deslocalitzables.
«Creiem que s’està construint un model públic de Serveis Socials molt sòlid. Per primera vegada tenim una legislació potent que així ho permet. Aquest decret, encara que podem continuar millorant aspectes, recull pràcticament totes les nostres demandes i les garanties necessàries. No podem posar tot això en perill», conclouen des dels COTS de València i Castelló.