El Col·legi Oficial de Treball Social de València (COTSV), junt als col·legis d’Alacant i Castelló, s’han reunit amb la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per a reivindicar la millora de les condicions laborals de les persones que treballen als centres residencials de persones majors i, concretament, de les treballadores socials. Belén Vidal, en representació del COTSV, ha assistit a aquestes reunions.
En una primera trobada, celebrada per videoconferència el 29 d’abril, Francesc Xavier Úceda, secretari autonòmic de Planificació i Organització del Sistema, i Enric Juan Alcocer, director general d’Infraestructures de Serveis Socials, han destacat la capacitat d’adaptació de les traballadores socials de les residències durant la crisi provocada per la COVID-19 i la bona resposta d’aquestes, a més d’informar de la implementació de protocols per a facilitar les visites de familiars autoritzades per Salut Pública i també contactes per videoconferència. Les inspeccions, han explicat, es portaran a terme com a mesura preventiva per a fer front als nous brots que puga haver-hi.
En una segona reunió, que s’ha produït de manera telemàtica el 12 de maig, Alberto Ibáñez, secretari autonòmic d’Igualtat i Diversitat; Mercedes Santiago, directora general de Persones Majors; i Mercé Martínez, directora general d’Atenció Primària i Autonomia Personal, han informat que, fins a la fase 3, no es realitzaran ingresos en centres residencials de persones majors. En aquest sentit, s’ha comunicat que, per a l’accés, serà imprescindible que les persones tinguen una PCR negativa i accedir a través del sistema d’Autonomia Personal i Atenció a les Situacions de Dependència o per Urgència Social. Per a atendre les situacions de major vulnerabilitat, s’han habilitat els CATE (Centres d’Atenció Temporal), que ja estan funcionant.
A més, la representació dels tres col·legis oficial de Treball Social d’Alacant, Castelló i València han fet trasllat de la necessitat de formar les treballadores socials sanitàries d’Hospital i Unitats de Salut Mental perquè puguen valorar les situacions de dependència, dels problemes derivats de la mobilitat per a poder realizar les valoracions als domicilis i de la necessitat d’agilitzar les autoritzacions dels expedients per a poder realizar les valoracions. I així cobrir de manera àgil les necessitats de les persones.
La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha destacat que la prudència serà la base de les actuacions perquè cal protegir les treballadores i els treballadors dels centres, que ja han suportat alts nivells de tensió i estrés, i així assegurar el benestar de les persones usuàries dels centres i dels seus serveis.