València, 01 de desembre del 2017. El ple de les Corts ha aprovat aquest dijous, amb cap vot en contra (tots els partits amb representació han votat a favor, a excepció del PP, que s’ha abstingut), la Llei de Renda Valenciana d’Inclusió, instrument pioner en la lluita contra l’empobriment i l’exclusió social. El Col·legi Oficial de Treball Social de València, que ha participat activament en el procés d’elaboració de la llei, a través de la seua Comissió de Serveis Socials, ha estat també present en la sessió, juntament amb els companys i companyes de Castelló i Alacant. En declaracions de la presidenta del Col·legi Oficial de Treball Social, Elena Puig, «ens estem sentint escoltades i reconegudes en la reconstrucció del sistema i en l’adaptació del model al present que vivim».
Es preveu que aquesta renda beneficie a prop de 95.000 persones en 2020, any en què es produirà la seua última fase d’aplicació, i substituirà a l’actual renda garantida de ciutadania amb diferents tipus de prestacions. El text aprovat contempla un import de 532 euros en el cas d’un titular, front els 385 actuals, tant en els casos en què la persona no necessite un itinerari d’inserció o d’acompanyament com en els casos en els quals sí ho requerisca. En cas que el sol·licitant renuncie voluntàriament a realitzar eixe itinerari, l’ajuda es reduirà fins als 266 euros.
Per al Col·legi Oficial de Treball Social, amb la nova llei «es garanteixen uns drets que son fonamentals per a les persones sense recursos». També per a les i els professionals del Treball Social, l’aprovació de la llei és un gran pas, en afermar una prestació que es gestionarà amb agilitat. La norma flexibilitza els requisits d’accés, sent necessari només un any d’empadronament, enfront dels 24 mesos actuals. A més, exigeix únicament la residència efectiva a la Comunitat Valenciana per a tenir dret a la mateixa, i amplia l’edat per a poder sol·licitar-la als 18 anys, alhora que elimina el límit d’edat per a percebre-la. Fins ara havies de tindre entre 25 i 65 anys per fer-ho.