Des del Col·legi Oficial de Treball Social de València (COTSV) volem visibilitzar qüestions socials que ens preocupen i amb les quals tenim contacte directe en l’exercici diari de la nostra professió. Ara per ara, estem centrades en…
C/ Uruguay, 13 oficina 604 - (46007) Valencia
Des del Col·legi Oficial de Treball Social de València (COTSV) volem visibilitzar qüestions socials que ens preocupen i amb les quals tenim contacte directe en l’exercici diari de la nostra professió. Ara per ara, estem centrades en…
València, 9 de novembre de 2024
El Col·legi Oficial de Treball Social de València (COTSV) i el Consejo General de Trabajo Social (CGTS) en el qual s’integra, expressen la seua profunda preocupació davant la insuficient resposta de l’administració autonòmica enfront de l’emergència social causada per la DANA que ha afectat greument a la Comunitat Valenciana. Donada la magnitud d’esta crisi, hui mateix el Col·legi (deu dies després) ha sigut convocat per la Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, a través del Secretari Autonòmic, amb la finalitat de coordinar una resposta urgent, que continue amb les accions d’atenció a l’emergència en la qual ens trobem.
En esta reunió, la Conselleria ha plantejat la creació d’un sistema “d’agermanaments” entre municipis, com una estratègia inicial, per tal d’enfrontar la situació actual. Des del COTSV i el CGTS, reconeixem i donem suport a esta mesura com una primera resposta immediata per a brindar el suport necessari en esta segona etapa de l’emergència. La col·laboració i solidaritat entre municipis és un valor fonamental per a la nostra comunitat i és clau en estes circumstàncies. No obstant això, considerem que este enfocament ha de ser transitori i que la resposta a llarg termini ha d’estar recolzada per convenis de col·laboració específics i contractació de treballadors/es socials que reforcen els equips d’Atenció Primària Bàsica de Serveis Socials, que permeten reforçar este Sistema Públic i la presència organitzada de professionals capacitats/des en les zones afectades durant el temps que calga. Considerem que, donada abast i dimensió d’esta catàstrofe, esta iniciativa ha de mantindre’s almenys durant tot el 2025.
La falta de suport adequat en els moments inicials de la crisi ha obligat al COTSV a mobilitzar equips de treballadores i treballadors socials voluntaris per a cobrir la demanda de serveis socials en els municipis més impactats. Estes professionals han assumit, sense el suport institucional necessari, encara que amb el vistiplau de les alcaldies, la responsabilitat d’atendre les persones damnificades. Igualment el Consejo General ha activat de manera immediata el GEIES (Grupo Estatal de Intervención en Emergencias Sociales) amb treballadors/es socials especialistes en l’emergència, desplaçant-se des d’Aragó, Madrid, Catalunya, Múrcia, Balears, Càceres i el Consell Autonòmic Andalús.
No obstant això, este suport del voluntariat i de treballadores socials especialitzades en l’emergència, encara que valuós, no pot substituir l’atenció estructurada i professionalitzada que ha de ser proveïda per les autoritats competents. L’atenció que necessita la ciutadania en estos municipis requerix del compromís, la responsabilitat i la implicació ferma i decidisca de les administracions públiques.
El treball social ha estat sempre al costat de les persones de manera incansable, perquè més enllà de l’impacte d’estes desfetes(de les pèrdues materials i de les ferides visibles) estan les profundes seqüeles que afecten la vida de les persones i el seu entorn. Igualment des dels Col·legis professionals i el Consejo General estarem al costat de les nostres treballadores i treballadors socials, brindant el suport que precisen. Reconeixent la seua tasca de servei públic i arribat, si de cas, reivindicant a les autoritats l’atenció que precisa la ciutadania en estos moments per a reconstruir els seus projectes vitals.
Des del COTSV i el CGTS, proposem davant el Govern Valencià i especialment a la Vicepresidència, Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda les següents mesures:
Finalment, el COTSV i el CGTS manifestem el nostre ferm i seriós compromís amb el Govern de la Generalitat Valenciana per a posar-nos a la seua disposició i col·laborar en la implementació d’estes mesures de manera eficaç i estructurada.
A més, volem mostrar el nostre més profund agraïment a totes i cadascuna de les professionals que han treballat i continuen treballant en els municipis més afectats.
Per una resposta digna, estructurada i professional davant l’emergència social!
La Junta de Govern del COTSV va remetre ahir una carta a l’alcaldessa de València per denunciar públicament la situació d’indefensió i vulnerabilitat enfront d’agressions físiques, verbals, actitudinals en que es troben els i les professionals del Treball Social.
De manera extensiva, a tots els ajuntaments de la provincia de València, els reclamem més seguretat i el recolzament, per part dels serveis jurídics dels ajuntaments, a els i les treballadores socials front a les persones agressores.
Al mateix temps hem exposat el nostre malestar per la mancança de personal, la falta de cobertura de les places tant vacants com les baixes, que no soles és un incompliment de la llei, sinó que és fonamental per tal de garantir un servei de qualitat a la ciutadania, reduir les llistes d’espera i no sobrecarregar a les persones professionals que estan atenent.
D’altra banda reclamem la reducció de la complexitat dels tràmits i la burocràcia, ja que això permet alleugerar la tensió de les persones usuàries, que es troben en situacions complexes, i agilitzar el treball de els i les professionals.
En este cas és especialment indicat, posar en valor i a disposició de totes i tots, el servei Terapèutic (EntreNosaltres) així com el servei d’assessoria jurídica del COTSV, per donar suport i recolzament a els i les companyes en aquestes, i en moltes altres, circumstancies.
Estem treballant per elaborar un Protocol orientatiu d’actuació front agressions, que esperem estiga a disposició de la col·legiatura al més prompte possible.
Des del Col·legi Oficial de Treball Social de València, recolzem a les companyes dels CENTRES DONA en les seues reivindicacions professionals i laborals, per això estem traslladant a les administracions competents la nostra preocupació per la qualitat del servei i per l’impacte que puga tindre en l’atenció a les dones víctimes de violència de gènere.
El Col·legi Oficial de Treball Social de València ja s’ha reunit amb el Comissionat per a la Lluita contra la Violència sobre la Dona i en breu ens reunirem amb la Direcció General d’Igualtat i de l’Institut de les dones per a buscar solucions conjuntes.
Hem realitzat un estudi diagnòstic sobre la que considerem una de les principals problemàtiques socials en l’actualitat: l’accés a l’habitatge. Aquest treball evidencia una greu situació en l’àmbit provincial gràcies al coneixement “complet i privilegiat” que han aportat diferents treballadores socials pel seu contacte directe amb aquest àmbit, les quals matisen que cal entendre-ho com “una realitat polièdrica i complexa amb múltiples repercussions en la vida de la ciutadania”.