La Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral a la infància i l’adolescència enfront de la violència, publicada dissabte 5 de juny de 2021 al BOE, té per objecte garantir els drets fonamentals dels xiquets, xiquetes i adolescents a la seua integritat física, psíquica, psicològica i moral enfront de qualsevol forma de violència. Assegura el lliure desenvolupament de la seua personalitat i estableix mesures de protecció integral, que inclouen la sensibilització, la prevenció, la detecció precoç, la protecció i la reparació del mal en tots els àmbits en els quals es desenvolupa la seua vida.
A l’efecte d’aquesta nova norma, s’entén per violència tota acció, omissió o tracte negligent que priva les persones menors d’edat dels seus drets i benestar, que amenaça o interfereix el seu desenvolupament físic, psíquic o social, amb independència de la seua forma i mitjà de comissió, inclosa la realitzada a través de les tecnologies de la informació i la comunicació, especialment la violència digital.
Destaquen alguns aspectes com els següents:
- Es promou la sensibilització en el rebuig i eliminació de tota mena de violència en la infància cap a tota la ciutadania en general, executant-se des de diferents àmbits (educatiu, sanitari, social…). A més, aquesta consciència social se centra en positiu, és a dir, en la importància que els xiquets i les xiquetes reben un bon tracte.
- La formació a la ciutadania (especialment atenció a les i els professionals que treballen amb la infància) està molt present en tota la llei. Respecte a les famílies, l’objectiu és fomentar una parentalitat positiva, és a dir, previndre des de la primera infància factors de risc i enfortir els factors de protecció, així com donar suport a la tasca educativa i protectora dels progenitors, o dels qui exercisquen funcions de tutela, guarda o acolliment.
- Creació de la figura del Coordinador o de la Coordinadora de benestar i protecció que estarà en els centres educatius i que promourà plans de formació sobre prevenció, detecció precoç i protecció, coordinació amb Serveis Socials, ser referent per a l’alumnat perquè li conten qualsevol de violència que puguen estar patint.
- Més temps per a denunciar abusos a menors ja que començarà a comptar la preinscripció dels delictes quan la víctima tinga 35 anys (i no 18 com ara).
- La infància, amb mares que han patit violència de gènere, se la considera també víctima de violència. A més, se suspendrà el règim de visites amb el pare quan es dicte una ordre de protecció per violència de gènere o hi haja indicis que els xiquets i les xiquetes hagen patit o presenciat eixe maltractament.
- Els equips d’intervenció dels Serveis Socials que treballen en l’àmbit de la violència sobre les persones menors d’edat hauran d’estar constituïts, preferentment, per professionals del Treball Social, l’Educació Social i la Psicologia, i quan siga necessari de l’Advocacia. Els Serveis Socials continuaran amb la funció principal de previndre, educar i executar qualsevol mesura necessària per a protegir la infància.
- Es treballarà amb la infància des de diferents perspectives, l’objectiu de les quals és que siga coneixedora de les violències que puguen patir perquè sàpien detectar-les. A més, se’ls formarà en l’ús segur i responsable d’Internet i les tecnologies de la informació i la comunicació, així com sobre els riscos derivats d’un ús inadequat que puguen generar fenòmens de violència sexual contra els xiquets, xiquetes i adolescents com el ciberbullying, el grooming, la ciberviolència de gènere o el sexting.
- Tots els centres de protecció de persones menors d’edat seran entorns segurs i, independentment de la seua titularitat, estan obligats a aplicar els protocols d’actuació que establisca l’Entitat Pública de Protecció a la infància, i que contindran les actuacions que han de seguir-se per a la prevenció, detecció precoç i intervenció enfront de les possibles situacions de violència. Es vetlarà per la detecció precoç i intervenció en possibles casos d’abús, explotació sexual i tràfic d’éssers humans que tinguen com a víctimes a aquestes persones menors d’edat que es troben en centres. El Ministeri Fiscal visitarà periòdicament d’acord amb el que es preveu en la normativa interna dels centres de protecció de persones menors d’edat per a supervisar el compliment dels protocols d’actuació.
- S’elimina el plantejament sense base científica “síndrome d’alienació parental”, que pressuposava que la mare manipulava la persona menor d’edat contra el pare.
- Existiran unitats especialitzades en Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat per a atendre la violència de la infància.
- Existeix el Deure de comunicació de situacions de violència que presencie qualsevol persona adulta sobre un o una menor (també si una persona menor d’edat percep una situació de violència sobre una altra).
- En centres esportius existirà la figura de Delegat o Delegada de protecció per a vetlar que les persones menors d’edat es troben en entorns segurs mentre realitzen esport. També s’adoptaran les mesures necessàries perquè la pràctica de l’esport, de l’activitat física, de la cultura i de l’oci no siga un escenari de discriminació per edat, raça, discapacitat, orientació sexual, identitat sexual o expressió de gènere, o qualsevol altra circumstància personal o social. Els centres educatius hauran de comptar amb un pla de convivència per a la promoció del bon tracte i resolució pacífica de conflictes.
- Les administracions educatives regularan els protocols d’actuació contra l’abús i el maltractament, l’assetjament escolar, el ciberassetjament, l’assetjament sexual, la violència de gènere, la violència domèstica, el suïcidi i l’autolesió, així com qualsevol altra manifestació de violència.
- Les autoritats competents garantiran als xiquets i xiquetes en necessitat de protecció internacional l’accés al territori i a un procediment d’asil amb independència de la seua nacionalitat i de la seua forma d’entrada a Espanya, en els termes establits en la Llei 12/2009, de 30 d’octubre, reguladora del dret d’asil i de protecció subsidiària.