El Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Dones, Xiquetes i Xiquets se celebra des de 1999 per a denunciar una problemàtica que, malauradament, augmenta anualment. Les xifres son tan contundents com esgarrifoses. Per exemple, d’acord amb les Nacions Unides:
- Al voltant de 50.000 víctimes del tràfic de persones en 2018, el 50% de les quals van ser amb finalitats d’explotació sexual.
- Les dones continuen sent les principals víctimes: per cada 10 detectades en el món en 2018, unes cinc eren dones adultes i dues eren xiquetes.
- La proporció de menors (xiquetes i xiquets) entre les víctimes del tràfic s’ha triplicat en els últims anys.
A Espanya, organitzacions com Amnistia Internacional denuncien que només s’identifica com a víctimes a l’1,4% de persones en risc de tràfic, és a dir, que milers de persones queden invisibilitzades i desateses.
En definitiva, podríem dir que el tràfic i l’explotació sexual son l’esclavitud del segle XXI, ja que com bé explica la professora de sociologia Rosa Cobo:
“La prostitució és una escola de la desigualtat, ja que els nostres xiquets són educats sabent que en qualsevol moment i per un mòdic preu podran accedir al cos d’una dona. I hi ha una vertadera coeducació que faça que les nostres xiquetes s’empoderen i no creguen que les seues vides i cossos estan a la disposició dels homes”
Els i les professionals del treball social coneixem la magnitud d’aquesta problemàtica de primera mà i sabem que té un impacte enorme a molts nivells, com sanitari i educatiu. Des del col·legi volem fer palés que el tràfic i la prostitució son una conseqüència més del masclisme que patim totes les persones en la nostra societat.
Tot plegat, considerem que cal treballar per un món on cap home pense que té el dret de pagar per satisfer els seus desitjos sexuals. Reivindiquem coeducació per a prevenir i demanem més recursos públics per a atendre a les víctimes, perquè aquestes han de saber que no estan soles.