L’Associació de Treball Social Voluntari en Emergències de la Comunitat Valenciana, creada l’any 2019, ha celebrat aquest dimecres la seua primera Assemblea general ordinària, realitzada mitjançant videoconferència. La seua presidenta, Rosana Leri, treballadora social col·legiada al COTSV, ha informat els assistents de la situació actual de l’entitat mateix pel que fa a la seua acreditació en matèria d’assistència psicosocial en emergències, alterada per la situació extraordinària provocada per la pandèmia de la COVID-19.
Amb 20 persones voluntàries que ja compten amb formació específica, i amb una demanda creixent d’afiliacions, l’Associació de Treball Social Voluntari en Emergències de la Comunitat Valenciana es troba enmig dels tràmits necessaris per a la seua acreditació pel 112 com a entitat col·laboradora de la Secretaria Autonòmica de Seguretat i Emergències, de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública. Es tracta de l’organisme que autoritzarà la seua participació en la prestació d’assistència psicosocial quan ocórrega alguna emergència.
L’associació, que està integrada per treballadores i treballadors socials de la comissió d’Emergències dels col·legis oficials de Treball Social de València, Alacant i Castelló, pretén accelerar els processos per a poder ser activada pel 112 el més aviat possible, ja que la situació de crisi sanitària, social i econòmica actual requereix d’actuacions pràcticament imminents. En l’Assemblea, s’ha arribat als acords necessaris per a formalitzar els propers tràmits.
Aquest grup porta realitzant formació en emergències des de l’any 2016, com el curs impartit per l’Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències o el simulacre d’Aragó, en el qual es va formar les treballadores i els treballadors socials, conjuntament amb altres professionals d’altres especialitats, per a garantir una actuació de qualitat i adaptada a les necessitats que hi sorgisquen, en coordinació amb altres estaments. Les persones voluntàries de l’associació també han participat en jornades de convivència en les quals han adquirit nous coneixements sobre les emergències a través de l’elaboració del Protocol d’activació del grup d’intervenció social en emergències, que estableix un marc legislatiu, objectius, funcions del grup, àmbit d’actuació o el procediment de activació o de desactivació per part del 112.
El grup naix amb la inquietud de poder aportar els coneixements de l’àmbit del Treball Social quan succeeix una emergència i formar equip amb la resta de les i els professionals que participen des de fa molt temps. La idea és sumar i contribuir a donar cobertura de les necessitats de la població en els moments més difícils, com els que està travessant actualment la Comunitat Valenciana, i el món en general.