En relació a una notícia publicada en elperiodic.com el 16 de juny de 2020, el títol de la qual era València es fixa un nou objectiu post-covid: millorar l’assistència social a la ciutat, des del Col·legi Oficial de Treball Social de València (COTSV) s’ha considerat necessari la modificació del terme «assistència» per a evitar la inclinació caritativa i benèfica que s’associava a totes les intervencions que es realitzaven amb la població vulnerable en el passat. El COTSV ha sol·licitat a aquest mitjà digital el canvi del terme, tant en el titular com en el cos de la notícia, perquè hi ha formes adaptades als temps actuals, sense connotacions.
El portal digital elperiodic.com, als pocs minuts de l’enviament de la petició de correcció, ha modificat el terme a la peça informativa, tant en el titular com en el cos de la notícia. El Col·legi suggeria, per al titular i la primera paraula del text, l’expressió «Serveis Socials», que és la quarta pota de l’Estat de Benestar, la competència del qual és dels ajuntaments. Pel que fa a «un pla d’assistència ambiciós», es podria dir «un pla de Serveis Socials ambiciós» o fins i tot «un pla ambiciós de polítiques socials».
Durant dècades s’ha utilitzat de manera indistinta els termes «assistència» i «assistent social» per a referir-se al Treball Social i al treballador o a la treballadora social, sense percebre que les expressions marcades fan referència a contextos històrics passats. No obstant això, des dels inicis de la dècada dels huitanta, la professió dels fins aleshores «assistents socials» es va convertir en una diplomatura universitària en Treball Social, per a ser en l’actualitat un grau universitari, la descripció del qual expressa el següent en la seua pàgina web: El Treball Social és la disciplina de la qual deriva l’activitat professional corresponent, que té com a objectiu la investigació, la intervenció i l’avaluació social davant les necessitats socials per a promoure el canvi, la resolució dels problemes en les relacions humanes i l’enfortiment i la llibertat de la societat per a incrementar el benestar i la cohesió. Per a aconseguir-ho, les persones titulades en aquest grau apliquen la metodologia específica en la qual s’integra el treball social de cas, grup i comunitat.