Què és la mediació? Per què se celebra el Dia Europeu de la Mediació? La mediació és un procediment en què les parts en conflicte intenten voluntàriament aconseguir per elles mateixes un acord amb l’ajuda d’un professional en mediació, que no té funcions decisòries, sinó que gestiona el procediment. Així ho descriu la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública al seu web. I, efectivament, les treballadores i els treballadors socials, entre d’altres professionals, exerceixen com a mediadores i mediadors.
Segons aquesta definició, la mediació complementa el sistema judicial. En cap cas el seu ús limita el dret d’acudir a la via judicial. Tot i això, també es pot acudir a la mediació i suspendre la via judicial ja iniciada. A quin objectiu s’arriba? L’acord constitueix un contracte privat entre les parts i, per tant, és de compliment obligatori. Si s’eleva a escriptura pública o és homologat judicialment, és títol executiu.
Aquest procediment, entés com la participació d’una tercera persona neutral en una disputa o negociació entre dues parts, és molt antic, però el seu desenvolupament com a pràctica naix, aproximadament, en els anys 30 als Estats Units, tal com arrepleguen alguns escrits sobre història del dret. Es converteix així en una nova institució que està dirigida a la resolució alternativa de conflictes, sobretot laborals. Els bons resultats obtinguts van fer que cresquera ràpidament i que s’incorporara al sistema legal en alguns estats.
La resposta a la qüestió inicial es troba en aquest punt. I és que el Dia Europeu de la Mediació coincideix amb l’aprovació el 21 de gener de 1998 de la Recomanació R(98)1 del Consell d’Europa sobre mediació en l’àmbit familiar. Aquesta va ser una resolució que va suposar un gran impuls en el foment de mecanismes de solució de conflictes i litigis per a l’assoliment d’acords amistosos i amb menor cost econòmic i social.