El Col·legi Oficial de Treball Social de València (COTSV) se suma, en el marc del Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa, celebrat el 17 d’octubre, al manifest de Pobresa Zero. Tots els moviments socials, entitats i persones que impulsen aquest projecte fan un crit per a acabar immediatament amb la pobresa i les desigualtats.
Representants del COTSV assistiran a la manifestació convocada per Pobresa Zero que tindrà lloc en la Plaça Alfons el Magnànim, a les 18:00h, dissabte 19 d’octubre. El lema de la convocatòria és Ens volem sense pobresa i defensant el planeta, per la justícia i la igualtat, mobilitza’t!
El document diu així:
«Estem immersos en una situació d’emergència, provocada per un sistema econòmic neoliberal que exclou, sobreexplota i condemna milers de milions de persones i el planeta a la pobresa. Un sistema basat en la desigualtat i l’explotació sense límit dels recursos en el qual l’erradicació de la pobresa no ha sigut una prioritat.
Hui sabem que la discriminació i el canvi climàtic afecten tot el planeta, però que el seu impacte no es distribueix igual entre països i territoris, ni entre classes socials i gèneres. És especialment greu el cas de les dones i les xiquetes, sobre les quals recauen principalment els treballs no remunerats i a les quals, en molts llocs, se’ls impedeix l’accés a l’educació i els recursos.
Hui, en 2019, denunciem que la pobresa no solament no ha disminuït, sinó que en massa casos ha augmentat. Més de 1800 milions de persones estan en situació de pobresa; i més de 736 milions subsisteixen en pobresa extrema, depenent, a més, en gran manera, d’activitats sensibles al canvi climàtic, com l’agricultura, la ramaderia i la pesca. Una realitat on les dones representen el 70% de les persones en situació de pobresa.
I ací assenyalem l’Àfrica Subsahariana, on estan més de la meitat de les persones extremadament vulnerables. Una regió on es generen gran part dels moviments migratoris. I que, juntament amb els qui fugen de conflictes i catàstrofes naturals, pateixen el drama de les migracions en el Mediterrani.
A més, ací, hui, a Europa hi ha 113 milions de persones en risc de pobresa o exclusió, mentre que en la Comunitat Valenciana la xifra quasi arriba al milió i mig de persones. Per això entenem que, enfront del lliure mercat sense fre, l’especulació i l’esgotament dels recursos, cal buscar solucions que passen per l’equitat, la inclusió, la interculturalitat i l’economia circular.»