La comissió de Salut dels tres col·legis oficials de Treball Social de la Comunitat Valenciana i l’Asociación Española de Trabajo Social y Salud s’han reunit este dilluns per a reivindicar, una vegada més, la necessitat que les treballadores i els treballadors socials de Sanitat siguen reconeguts com a professionals sanitaris.
Aquesta reivindicació no és nova entre el personal del Treball Social sanitari. Des de l’Asociación Española de Trabajo Social y Salud hi ha una clara convicció en la defensa de l’espai i l’especialització de la professió. El problema parteix de l’actual manca de treballadores i treballadors socials en el sistema sanitari públic, tot i haver sigut una professió que porta en els hospitals valencians des dels anys 50. Demanen més personal.
A més, al no tractar-se d’una professió sanitària, moltes vegades el Treball Social és un àmbit desconegut per a aquells que sí compten amb la categoria de personal sanitari, com poden ser metges o infermers, entre d’altres. Aquesta situació deixa al descobert les treballadores i els treballadors socials d’hospitals, centres de salut, centres de salut mental, centres de conductes addictives o centres de salut sexual, on fan multitud de tasques.
Entre d’altres funcions, les treballadores i els treballadors socials de Sanitat defensen el suport psicosocial com a tractament social diferenciat, a més d’exercir com a professional d’enllaç entre els pacients i la resta de Serveis Socials.
Són una peça fonamental per a intervindre en població migrant sense targeta sanitària, en casos de violència de gènere i en situacions de desprotecció de menors i majors. Què ocorre quan una dona maltractada acudeix a l’hospital? Les treballadores o els treballadors socials hi poden intervindre. En definitiva, la intervenció va en l’ADN d’aquests professionals.